De kracht van de adem

Hoe staat het met jouw ademhaling? Ben je je daar wel eens bewust van?

Door de adem word je meer bewust van jezelf. De manier waarop je ademt laat zien hoe je in het leven staat op dat moment. Adem je hoog en snel dan ga je aan dingen voorbij, adem je diep in je buik en alleen maar daar, dan voel je wel maar uit je het niet. De verschillende patronen van de adem die zeggen iets over jezelf. Hoe is het werkelijk met je?

De adem kun je op allerlei manieren gebruiken. Ben je in rust dan adem je diep en rustig. Als je veel stress hebt/gespannen bent of je bent intensief bezig, adem je snel en oppervlakkig.

Doordat je je meer bewust bent van je ademhaling, voel je beter hoe het met je is.

Hoe werkt de adem.

Je longen: bovenste deel van je adembeweging.

Je middenrif: een grote sterke spier vlak onder je ribben. Deze spier gaat naar beneden op het moment dat je inademt, met als doel je longen meer ruimte te geven om plaats te maken voor de ingeademde lucht. Bij de uitademing komt het middenrif weer naar boven en ontspant zich.

Wanneer je verkrampt bent, door stress en spanning, doet het middenrif niet zo goed zijn werk. Je voelt dit waarschijnlijk ook als je stress hebt. Het is net of je een knoop in je maag hebt, je zet je vast.

Doordat het middenrif minder goed op en neer gaat, wordt de buikinhoud minder gemasseerd. Dit werkt ook door op het hart. Het middenrif geeft bij een goede ademhaling zuigkracht op het hart. Door deze zuigkracht wordt het bloed vanuit de benen beter richting het hart gepompt. Werkt het middenrif niet goed genoeg, moet het hart extra hard werken om je bloed te laten circuleren.

Het middenrif is dus een hele belangrijke, zo niet de belangrijkste ademhalingsspier. Wanneer deze niet goed functioneert en continue in de kramp schiet, dan heeft dit effect op je hele systeem.

Je doorbloeding is minder, je ontgift slechter, je hebt minder energie.

Bewustwording van de adem.

De drie gebieden; lage buik tot aan je navel, middenrif van navel tot aan de borst en dan het borstgebied.

Lage buik: Bij optimale ademhaling (goed gebruik van middenrif), ben je goed in contact met je lage buik, met je energie. Energie staat voor levenskracht ofwel Qi, Ki of Prana.
Als je goed naar je buik ademt betekent dit dat je stevig staat. Je bent in verbinding met jezelf. Je voelt je veilig, bent geaard waardoor je beter weet wat je wilt en je durft meer te voelen.

Middenrif: Vertrouwen in jezelf, in wat je kunt.

Borstgebied: Dit is het gebied vanwaar je jezelf uit, je verlangens, je emoties, liefde.

Wat als de adem afgekneld is?

De natuurlijke flow van de adem gaat dicht door de gebeurtenissen in je leven.
Emoties gaan vastzitten. Als het middenrif meer dicht is geknepen doordat je niet goed genoeg ademt, ervaar je meer angst. Het middenrif wordt ook wel de angstgordel genoemd.

Als het middenrif niet gebruikt wordt, wordt de buikademhaling niet volledig benut.
Je wordt wiebelig, gaat meer in je hoofd zitten, meer piekeren..
Daardoor ga je nog hoger in je adem zitten en raak je verder verwijderd van je gevoel.

Door je handen onder je ribben te plaatsen en je middenrif een beetje te masseren, ontstaat er meer ruimte en ontspanning. Dit kun je het beste liggend doen. Je duwt je vingers onder je ribbenboog naar binnen. Als je middenrif erg gespannen is zal dit wat minder makkelijk gaan. Door vervolgens je middenrif te masseren met lichte druk, gaat het ontspannen.
Dit werkt nog beter als je daarnaast ook diep in- en uitademt. Doordat je middenrif zich gaat ontspannen, zul je van angst naar vertrouwen gaan.

In het borstgebied waar het hart zit uit je liefde. Als dit dicht zit, heb je dit misschien uit bescherming voor jezelf gedaan. Doordat jezelf niet goed genoeg hebben kunnen uiten, omdat je je niet veilig voelde, of omdat je ouders/opvoeders/leraren je vertelden dat je je mond moest houden. Vanuit het onbewuste ga je jezelf op slot zetten, puur uit bescherming.

Andere emoties zetten zich ook vast zoals bijvoorbeeld verdriet, woede.

Op het moment dat je weer vrijuit ademt, kunnen er tranen komen…en dat is goed.
Een emotie duurt niet langer dan 90 seconden, als je de moed hebt om bij die emotie te blijven dan heb je daarna weer meer ruimte, voel je je lichter. De emotie verdwijnt vanzelf weer, er kan je niets gebeuren. Je onbewuste (het stemmetje in je hoofd) zal je zeggen dat je er weg van moet, omdat het eng en spannend is en je het maar beter weg kan stoppen. Ondanks dat je geneigd bent om gehoor te geven aan dit stemmetje, probeer dan toch bij je emotie te blijven!

Wat kun je doen?

Actief diep in en uitademen. De verbonden ademhaling.

Dit is de in-en uitademing aan elkaar vast, zonder pauze er tussen.

Lees dit eerst goed door voordat je met deze oefening begint:

Je gaat liggen op je rug op bed, op de bank, of op een matje op de grond.
Je plaatst één hand op je borstgebied een de andere hand tussen je navel en je borst. (in het begin, later los met handen in de schoot)
Je start met rustig in- en uit te ademen door je mond of in door je neus en uit door je mond. Na 30 seconden ga je steeds actiever ademen, steeds dieper. Je mag je uitsloven ;-).
Je ademt in een actieve staat, in en uit door je mond of door je neus in en uit door je mond.
Hierdoor krijg je meer zuurstof binnen dan je op dat moment nodig hebt.

Doordat je niet beweegt en stil ligt, kun je een beetje wiebelig worden. Dit kan eng zijn en dat mag. Gevoelens van angst kunnen komen. Dit is best spannend, maar er kan niets gebeuren. Op het moment dat deze gevoelens opkomen, zal je onbewuste proberen je weg te krijgen. Met andere woorden, je krijgt de neiging om te stoppen met de oefening. Mijn advies…blijf doorgaan..het is maar voor een paar minuten en die gaan sneller voorbij dan je denkt (zet je timer op je telefoon aan)

Je kunt tintelingen krijgen en andere fysieke sensaties. Dit komt door de hoeveelheid zuurstof die in je lichaam is. Het kritische bewustzijn gaat een beetje opzij zodat het onbewuste zich kan openen.

Emoties kunnen komen, adem hier dan doorheen. Blijf ademen en laat de emotie de emotie zijn. Dit duurt niet langer dan 90 seconden.

Je doet dit voor 3 minuten, je mag een muziekje (actief) opzetten. Na 3 minuten ga je over tot een rustige in-en uitademing en blijf dit doen totdat je ademhaling weer rustig is.

Begeleiding

Wil je bij deze oefening begeleiding? Dat kan! Ik heb een audio opgenomen met de complete oefening waarin je volledig begeleid wordt.

Stuur me een bericht via info@sensiz.nl en ik zorg dat het in je mailbox komt :-).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *