Detoxen….waarom doe ik dit?

Een aantal jaar geleden bedacht ik me dat een weekje detoxen geen kwaad zou kunnen. En zo geschiedde…Twee achtereenvolgende jaren ben ik “in retraite” geweest. Geen gedoe aan mijn hoofd, andere omgeving, andere mensen en onder begeleiding. En dat is me goed bevallen.. De tijd vliegt en inmiddels is het alweer een aantal jaar geleden… Dit jaar bedacht ik me: “ik ga het eens anders proberen”, “ik moet dit toch ook zelf kunnen?” Zo kwam ik op sapje.nl, zij hebben naast de losse biologische sapjes die ze maken en verkopen, ook compleet uitgebalanceerde detoxkuren van 3,5 of 7 dagen.

Ik koos voor de gulden middenweg…5 dagen. Voordat je hiermee start is het verstandig om te pre-detoxen. Wat houdt dat in? Koffie, vlees, vis, koolhydraten, suikers afbouwen zodat je lichaam alvast een beetje af kan kicken. Nou dat heb ik geweten, hoewel het aantal koppen koffie best wel meevalt (max 4), heb ik dagen rondgelopen met een nasty headache… Het zullen de suikers wel geweest zijn, of liever het gebrek hieraan ;-).

Maandag 27 mei was het dan zover. De sapjes (35 stuks) waren keurig diepgevroren die week daarvoor afgeleverd en met het schema in de hand haalde ik de eerste 7 uit de vriezer. Elke ochtend starten met een sapje wat je een kick moest geven (dit was ook de naam). Bestaande uit alkaline water, citroen, gember en zwarte peper. Ik kan me fijnere dingen bedenken om de dag mee te starten. Maar hé, ik ben een doorzetter…dus niet zeuren en drinken. Bijna elk uur moest ik een sapje tot me nemen, iedere keer een andere smaak en samenstelling. Het was nog een hele dagtaak om aan het schema te voldoen :-).

In deze week had ik veel afspraken gepland, met name de tweede dag was heftig. Ik zag er als een berg tegenop. Wat nou als ik met die sapjes niet voldoende binnen krijg? Wat als ik tegen de vlakte ga? Houd ik het vol op die dag? Ik zal wel hondsmoe zijn aan het eind van de dag. Ach ja…je brein kan je lekker op sleeptouw nemen…Maar wat had ik een energie die dag en ook de hele week! Wauw! Had ik geen dieptepunt dan? Ja, in mijn geval op de vierde dag (hemelvaart), niets omhanden, geen afleiding, alleen maar te dealen met mezelf. Dat was nog niet zo makkelijk…Na deze wat mindere dag was de vijfde dag weer helemaal prima. Het feit dat je kan volstaan met pure sapjes, met alles erin wat je nodig hebt is geweldig. Na 5 dagen sappen, mocht ik weer opbouwen (after-detoxen), weer rustig starten met vast voedsel. En ik kan je vertellen, na 5 dagen op vloeibaar voedsel is het een feest om weer te mogen kauwen! Hoe simpel kan het leven zijn!

Misschien vraag je je af…waarom doe je dit? Ik had zo mijn vaste gewoontes voor wat eten betreft. Ik eet best gezond, voldoende fruit en groente, weinig vlees…Sinds mijn leven niet meer uit een kantoorbaan bestaat (sinds 3 jaar) doe ik niet 1x per week mijn boodschappen maar meerdere keren. In eerste instantie kon ik de verleidingen makkelijk weerstaan, maar ik ging na verloop van tijd wat minder goede gewoontes hanteren. Een kaasbroodje, een gevulde koek, als ik ’s avonds had gewerkt dacht ik dat ik “honger” had en nam wat lekkers, omdat ik het “verdiend” had. En voordat ik het wist waren er patronen ingesleten die ik liever niet heb. Tijdens een sapkuur wordt je je weer meer bewust van je (eet)patronen. Ik maak nu weer bewustere keuzes en sta er even bij stil of ik echt wel behoefte heb aan die gevulde koek, dat kaasbroodje of ander lekkers. Mijn lichaam (en geest) zijn ontgift, afvalstoffen zijn opgeruimd. Ik voel me fitter, energieker, helderder in mijn hoofd en voel me heerlijk schoon.

Vertel me, is het iets voor jou?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *