Korte training stressvrij tijdens de overgang

 

Goed van je dat je deze stap hebt genomen.
In deze korte training leer je hoe je stress onder controle houd en hoe je meer
energie krijgt.

Er gebeurt van alles met je, je herkent jezelf soms niet meer en dat geeft stress.
Door alles wat er in je lichaam gebeurt, raakt je batterij steeds leger en leger.

Misschien is het nu de tijd om meer aan jezelf te denken.
Je hebt misschien een drukke baan, een eigen bedrijf en daarnaast nog een gezin.
Het lukte je tot nu toe om de ballen in de lucht te houden, maar het wordt steeds lastiger.

Heb je mijn gratis tips Fluitend door de overgang nog niet gedownload?
Doe dit dan alsnog, ook daar staan nuttige dingen in, die je zeker verder gaan helpen.

Maar nu eerst deze korte training ontspannen en energiek tijdens de overgang.

In deze 3 korte modules ga je leren en ervaren over:

 1. Stressfactoren en hoe er mee om te gaan
 2. Meer energie te krijgen door het stellen van doelen
 3. Negatieve gedachten: de invloed en wat je er aan kunt doen

Stress en overgang

Stress is iets raars, je hebt het nodig maar heb je er teveel van, dan kan het je flink in de weg gaan zitten. Tijdens een situatie wat je stress geeft, gebeuren er allerlei processen in je lichaam.

De welbekende zijn dat je hart sneller gaat kloppen, je ademhaling wordt hoger en oppervlakkiger, je lichaam spant zich, je gaat zweten. Je bent klaar voor actie en je lichaam bereidt zich hierop voor.

Tegenwoordig hebben we niet meer te maken met die leeuw waar we voor moeten vluchten, maar geven veel andere factoren ons stress en spanning. En in de fase waar je nu zit, met de dingen die veranderen in je lichaam, geeft dit nog extra stress.
Door die aanhoudende stress kom je in een cirkel waar je niet meer uit lijkt te komen.

Dus heb jij last van opvliegers die op de meest onmogelijke momenten opkomen?
Slapeloze nachten door pijn of piekeren?
Maak je je zorgen of het ooit nog goed komt?
Voel je je vaak moe en futloos?
Herken je jezelf niet meer door je stemmingswisselingen?

Dan wordt het tijd om wat aan je stresslevel te doen.
Als je hiermee aan de slag gaat, ga je het verschil merken!

Wat kun je hier aan doen?

OPDRACHT:
Doe deze oefening 3 minuten.
Registreer voordat je deze oefening gaat doen hoe hoog je stresslevel is op dit moment. En geef het een cijfer van 1 tot 10 ( hoe erger hoe hoger het cijfer).
Zoek een rustige plek op waar je even niet gestoord kan worden. Ga zitten of liggen en ga dan met aandacht naar je ademhaling, wees je bewust van hoe je adem op dat moment is.
Adem vervolgens in 4 tellen in en in 5 tellen uit en pauzeer even voordat je de volgende teug neemt. Ongetwijfeld gaan er allerlei gedachten door je hoofd terwijl je deze oefening doet.
Laat deze gedachten gaan, haak je er niet in vast. Zie het als witte wolken tegen een blauwe lucht die komen en gaan. Zo gaat het ook met jouw gedachten, ze komen en ze gaan.
Ga weer terug met je aandacht naar je ademhaling en oordeel niet over jezelf….
Check na het doen van de oefening hoe je lichaam nu voelt.
Voel je meer ontspanning? Of geeft het nog niet het resultaat wat je zou willen? Het heeft soms even wat meer tijd nodig. Blijf volhouden!

Deze oefening/opdracht kun je altijd toepassen. Wees je een aantal keer per dag bewust van je ademhaling, een minuut is al genoeg. Je kunt het al doen als je in de rij staat bij de kassa, of als je in de auto zit.

Als je teveel stress ervaart, zit je veel in je hoofd en kun je niet voelen wat er in je lichaam aan de hand is. Door aandacht te geven aan je ademhaling, word je rustiger in je hoofd en ontstaat er meer ruimte en ontspanning in je lichaam. 

Wat dopamine te maken heeft met stress

In je hersenen vindt voortdurend communicatie plaats tussen miljarden zenuwcellen (neuronen). Deze communicatie verloopt via kleine elektrische stroompjes tussen de cellen. Om deze stroompjes goed door te kunnen geven zijn razendsnelle ‘hersenboodschappers’ nodig. Deze boodschappers heten neurotransmitters.

Een bekende neurotransmitter is dopamine, dit stofje geeft een opwekkend effect.
Het stofje wordt niet voortdurend afgegeven, maar telkens wanneer je dingen doet die volgens je hersenen een beloning verdienen. Denk aan sporten, eten, seks en verliefd zijn.
Het plezierige gevoel dat je krijgt zorgt ervoor dat je het dopamine opwekkende gedrag wilt herhalen.

Het beste dat je daarvoor kunt doen, is stress binnen de perken houden. Als je langdurig last hebt van stress kan de productie van dopamine in het gedrang raken. Om toch een gevoel van geluk te ervaren, ga je dan vaak op zoek naar iets buiten jezelf waardoor je je beter voelt.

Stoffen die je kunt eten, drinken, inhaleren of injecteren. Ze maskeren negatieve gevoelens door de hoeveelheid positieve neurotransmitters (waaronder dus dopamine) tijdelijk te vergroten. De meest gebruikte zijn:

1) Suiker – Suiker is, in welke vorm dan ook.
2) Cafeïne– Koffie, chocolade, frisdrank en verschillende theesoorten
3) Alcohol – Alcohol helpt je ontspannen en geeft je het idee dat je veel energie hebt en de hele wereld aan kunt. Het helpt je ook je agressie toe te laten, vermindert het gevoel voor pijn en versterkt de sensatie van plezier.
4) Tabak, marihuana, cocaïne, amfetamines, heroïne – Deze drugs werken direct en extreem snel op het niveau van je positieve boodschappers.

Het gebruik van bovenstaande middelen brengt je neurale (zenuw) systeem niet in balans.
Je voelt je even goed, maar het prettige gevoel verdwijnt weer snel.

Gelukkig zijn er gezondere manieren om de aanmaak van dopamine te stimuleren en die bijdragen om stress te verminderen.

1) Antioxidanten

Zorg ervoor dat je meer anti-oxidanten binnen krijgt. Dopamine oxideert gemakkelijk en antioxidanten kunnen vrije radicalen verhinderen om schade aan te brengen aan hersencellen die dopamine produceren. Antioxidanten is een verzamelnaam voor de vitamines C en E, bètacaroteen, seleen en zink. Eet daarom veel bladgroente, asperges, broccoli, bietjes, paprika’s, sinaasappels en aardbeien. Ook bloemkool, spruitjes, noten, zonnebloempitten en wortels zijn goede antioxidanten.

2) Vitaminen en mineralen

Foliumzuur, ijzer, magnesium, vitamine B3 en B6 zijn betrokken bij de synthese van dopamine in je lijf. De juist voeding, zoals groente, fruit, noten en zaden of voedingssupplementen kunnen ervoor zorgen dat je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Denk ook aan een goede visolie met polyfenolen! Essentiële vetzuren zijn van
belang voor een goede gezondheid van de cellen.
Een goede verhouding Omega 6 Omega 3 speelt hierbij een rol en heeft een positief effect op overgangsklachten, zoals opvliegers, slapeloosheid en stemmingswisselingen.
Ik werk met testen om je cel gezondheid te meten, je zult versteld staan van het testresultaat!
Door deze test krijg je helderheid hoe je er van binnen uitziet EN hoe je de gezondheid van je cellen kunt verbeteren.
Ik kan je alles vertellen over het belang van essentiële vetzuren en de gezondheid van je cellen.
Als je meer wilt weten, neem dan vrijblijvend contact met me op!

 

3) Kom in beweging

Zorg ervoor dat je elke dag voldoende beweegt. Sport verhoogt het calciumgehalte in je bloed. Dit stimuleert de dopamine productie en de opname van dopamine in je hersenen. Probeer 30 tot 60 minuten per dag te lopen, fietsen, zwemmen, of een andere vorm van beweging waar jij je prettig bij voelt.

Ik kan me zomaar voorstellen dat je nu denkt waar je de energie vandaan moet halen om dagelijks te bewegen. Ik snap het, de klachten die jij ervaart zijn mij niet onbekend :-).
Maar probeer het toch, als is het maar een half uur. Je gaat merken dat dit je veel gaat brengen.

Wat kun nog meer doen?

Het woord overgang zegt het eigenlijk al. Je sluit een fase af en je begint met een nieuwe fase die je nog een leuk leven kan opleveren. Juist nu is de tijd rijp om je leven, zoals het nu is, eens beter te bekijken.

Denk er eens over na waar je nu staat bijvoorbeeld in je werk, je relatie? Misschien wil je dingen anders aan gaan pakken? Je manier van leven, je voeding, je doen en laten, de mensen met wie je omgaat?

Verandering is nog niet zo makkelijk. Maar als je het echt wil, dan is er veel mogelijk.

Een verandering hoeft niet zo drastisch te zijn, maar over het algemeen hebben mensen een hekel aan veranderen. Ook al weten we dat dit wel eens goed uit zou kunnen pakken. Ons primitieve brein heeft hier aandeel in, dit deel van het brein wil ons veilig houden en er voor zorgen dat we in onze comfortzone blijven.

Als je niet lekker in je vel zit, je bent niet echt tevreden over hoe je leven nu gaat, dan ga je dit merken. Je krijgt fysieke klachten, doordat je vaak onbewust spanning vasthoudt.
Er ontstaat een energielek, zodat je de batterij niet meer op kunt laden.
Met resultaat dat door gebrek aan energie je niet alles uit je dag kunt halen.

Als je stilstaat bij hoe je leven er nu uitziet en het inventariseer, ga je merken dat er meer mogelijk is dan je had kunnen bedenken. En je altijd een keuze hebt om veranderingen aan te brengen. Ik zeg niet dat het makkelijk is. Het vraagt doorzettingsvermogen en vasthoudendheid en noodzaak. En je moet het voor jezelf doen en niet voor een ander. Als het uit jezelf komt, is de kans van slagen groter.

OPDRACHT:
Kijk eens goed naar je leven op dit moment. Waar ben je gelukkig mee? En wat kan er beter?
Wat wil je echt? Waar word je blij van? Waar droom je van?
Schrijf het op. Gebruik een stuk papier of een journal, een notitieblok, wat je ook maar voorhanden hebt. Zorg dat je pen contact blijft houden met het papier en blijf schrijven.
Let niet op: grammatica, spelfouten, zinsopbouw enz. Zolang je blijft schrijven, komt het steeds meer uit je onbewuste, zonder dat je in je hoofd gaat zitten.

Ga vervolgens na wat er anders zou kunnen en maak er een doel van.

Bij een doel hoort een stappenplan.

Bepaal daarom voor jezelf subdoelen, dus kleine doelen, om naar het doel toe te gaan. Dit kunnen doelen per dag en per week zijn. Het is belangrijk dat je als je eenmaal de stappen neemt om bij je doel(en) te komen, je ook tussendoor evalueert of je nog op de goede weg bent. Zo niet, pas het dan aan/stel het bij. Ik adviseer om je doelenlijst, zichtbaar op te hangen zodat je hier dagelijks naar kunt kijken. Als je er naar kijkt, voel dan ook wat het met je doet als je de doelen hebt behaald, alsof het er als is. Je hersenen kunnen niet het onderscheid maken of iets echt is of niet.

Tip: let op dat je jouw doelen positief formuleert. Schrijf op wat je WEL wilt ipv wat je NIET wilt.

 • Vermijd woorden zoals ‘geen’, ‘minder’, ‘meer’, ‘niet meer’, ‘beter’ of zinnen zoals ‘ik hoop’, ‘ik wil’, ‘ik moet’ etc.

Fout voorbeeld: ik wil niet meer elke ochtend wakker worden met hoofdpijn.
Goed voorbeeld: ik word elke dag wakker met een helder gevoel in mijn hoofd.

Fout voorbeeld: ik wil niet ongezond eten.
Goed voorbeeld: ik eet en leef gezond.

Waarom zijn oude gewoontes zo slecht af te leren en nieuwe om aan te leren?

Dat is simpeler dan je misschien zou denken. Het werkt als een ingesleten pad.
Een voorbeeld: wanneer je steeds hetzelfde pad loopt, dag in dag uit, week in week uit en zo verder, dan ontstaat er een ingesleten pad. Het pad wordt dieper en steeds makkelijker begaanbaar, omdat je niet meer door hoog gras heen moet, of door andere begroeiing.

Zo werkt het ook met oude ingesleten patronen/gewoontes in je hersenen.
Je legt zogenaamde neurale paden aan en die zijn moeilijk te doorbreken.
Door te blijven oefenen en te herhalen zal er langzaamaan een nieuw pad ontstaan en ontstaat er een nieuwe gewoonte. Deze neurale paden gaan ook op voor je gedachten, je overtuigingen en je gedrag.

Wat is de invloed van negatieve gedachten

Een mens heeft heel veel gedachten op een dag, bewust en onbewust. Vaak zijn deze gedachten negatief, omdat het makkelijker is voor ons brein. Het is eigenlijk een beetje zoals ongezond eten, je weet dat het niet goed voor je is, maar je doet het toch.

Er kunnen veel dingen mis gaan in het leven en hier op voorhand over nadenken en er wat van vinden geeft ons een vorm van controle.
“Ik zal wel weer een opvlieger krijgen, ik zal weer niet kunnen slapen vannacht, hoe kom ik de dag door?” Dit zijn zomaar wat voorbeelden die door jouw hoofd kunnen spoken.

Positief denken helpt je om een leuker leven te hebben. Het maakt je vrolijker en socialer, je je bent meer ontspannen en je hebt minder tot geen pijn!

Betekent dit dat je alles naar positieve gedachten om moet buigen?

Nee zeker niet, hier komen een aantal tips hoe je met negatieve gedachten om kunt gaan:

 • Accepteer negatieve gedachten en laat ze dan los.
 • Vraag je af of de negatieve gedachten die je hebt op waarheid of feiten zijn berust. Is het echt waar?
 • Zoek naar de positieve kanten van gebeurtenissen die je normaal gesproken als negatief ervaart.
 • Doe een ademhalingsoefening, zoals hierboven beschreven of die je eerder hebt ontvangen. Door met je aandacht naar je adem te gaan, raak je uit de negatieve modus.
 • Maak iedere dag een lijstje met dingen die je die dag hebt bereikt. (dit speciaal voor je innerlijke criticus)
 • Er zijn altijd dingen waar je dankbaar voor kunt zijn, sta daar bij stil. Het zit hem in kleine dingen. Bijvoorbeeld; het dak boven je hoofd, de zon die schijnt, een wandeling in de natuur, iets kunnen doen waar je blij van wordt.
 • Omring jezelf met positieve mensen.

OPDRACHT
Wees je ervan bewust zodra je een negatieve gedachten hebt. Dit kunnen gedachten zijn over wat er gebeurd is (situaties), over anderen mensen EN over jezelf 🙂
Visualiseer vervolgens een bord met het woord STOP, een verkeersbord dus..
Gebruik daarna één van de tips, die hierboven zijn beschreven.
Je zult merken dat dit in het begin wat vreemd is, maar geloof me je als je het regelmatig toepast gaat het steeds meer onderdeel uitmaken van je dagelijks leven.

Wat hebben negatieve gedachten voor invloed op hoe je je lichamelijk voelt?
Kijk maar eens in de spiegel als je negatief gestemd bent. Hoe staat je gezicht? Wat is je uitstraling? Hoe sta je erbij?
Welke invloed heeft dit denk je op je stemming, op je leven, je omgeving?

Dit was de korte training voor wat meer ontspanning en energie om deze periode beter de baas te zijn. Een periode waarin er veel verandert in je hormoonhuishouding met behoorlijke gevolgen.

Wat je nu hebt gekregen is een doe het zelf pakket, je zult het zelf moeten doen zonder begeleiding of hulp. En uit ervaring weet ik dat dit niet altijd makkelijk is.

Wil je meer?

Dan kan ik je helpen met de complete training Word de overgang de baas, waarin je een complete reset krijgt van je body en je mind.
In deze training krijg je persoonlijke begeleiding in de dingen waar jij tegen aanloopt en die je belemmeren in je functioneren zowel in je werk als je privéleven.

Dit programma is speciaal ontworpen voor vrouwen zoals jij.
Vrouwen die zonder gedoe hun leven willen leiden en de regie weer terug willen over hun eigen leven.
Vrouwen die goed willen blijven functioneren in hun baan of eigen bedrijf.
En daarnaast nog een zinvol, leuk sociaal leven met het gezin en vrienden.

In dit 8 weken durend programma gaan we dieper in op:

 • je manier van denken (mindset), je gedrag, je overtuigingen en je gewoontes.
 • waar je staat en waar je naar toe wilt.
 • hoe je je klachten de baas kunt worden.

Je gaat jezelf opnieuw leren kennen door de opdrachten en oefeningen die je krijgt.

Waar sta ik nu in mijn leven?
Wat kan ik veranderen?
Wat kan ik zelf doen aan mijn lichamelijke klachten?

In dit programma krijg je ook fysieke behandelingen in de vorm van ontspanningsmassage of bij ergere pijnklachten een pijngerichte behandeling.

Je krijgt begeleiding en hulp, zodat jij nog meer ontspannen en energiek door de overgang heen rolt en jij weer aan het roer van je leven staat.

Wil je eerst kennis met me maken?

Boek dan een ontspanningsmassage of een behandeling bij aanhoudende pijnklachten.

Of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. Dan kijken we samen of dit programma geschikt is voor jou.