Laaggradige ontstekingen

Laaggradige ontstekingen: stille slopers van je gezondheid.

Laaggradige ontstekingen worden ook wel chronische of stille ontstekingen genoemd. Er is geen acuut probleem zoals pijn of koorts, maar je immuunsysteem is wél geactiveerd. Dit is een strategie van je lichaam om ervoor te zorgen dat ziekteverwekkers zich slecht kunnen vermenigvuldigen. Bij laaggradige ontstekingen circuleren er constant ontstekingsstoffen in je lijf die via je bloedbaan naar je organen en weefsels verspreid worden.

Dit soort ontstekingen zijn niet ‘genezend’. Laaggradige ontstekingen kunnen juist ziekmakend zijn. In tegenstelling tot een ‘gezonde’ ontstekingsreactie waarbij beschadigd weefsel wordt vernietigd en afgevoerd, blijft een laaggradige ontsteking actief.
Deze laaggradige ontsteking verspreiden zich via het bloed in het lichaam, waar het schade aan weefsels en organen veroorzaakt.

Er treden klachten op zoals vermoeidheid, chronische holte ontstekingen, allergieën, pijnlijke gewrichten en spieren, hoge bloeddruk, huidaandoeningen en fibromyalgie.
Dit kan leiden tot ernstigere aandoeningen zoals reuma, diabetes, hart-en vaatziekten.
Maar ook hersenaandoeningen zoals dementie en alzheimer.

Laaggradige ontstekingen worden veroorzaakt door ons westerse voedingspatroon; veel bewerkte voedingsmiddelen en weinig groente en fruit. Maar ook chronische stress en slaapkwaliteit spelen een grote rol.

Wat kun je zelf doen tegen laaggradige ontstekingen?

Het is bij een laaggradige ontsteking belangrijk om ongunstige leefstijlfactoren te verminderen, dan snijdt het mes aan twee kanten. Bijvoorbeeld: chronische stress zorgt voor slecht slapen, waardoor je meer snelle koolhydraten gaat eten. Daardoor raakt je darmflora in de war en word je moe, wat ervoor zorgt dat je minder gaat bewegen en de spanning toeneemt. Het is een neerwaartse spiraal waarin je terechtkomt.

Disbalans Omega 6 Omega 3

Ook een teveel aan Omega 6 werkt chronische ontstekingen in de hand, terwijl Omega 3 juist ontstekingsremmend is. In onze huidige maatschappij met voorbewerkt en verpakt voedsel krijgen we teveel Omega 6 in ons lichaam, waardoor we in disbalans raken, met laaggradige ontstekingen als gevolg…

Je kunt de balans tussen Omega 6 en Omega 3 testen door een simpele droge bloedtest die je thuis kunt doen. Ben jij benieuwd of jij in balans bent? Is je gezondheid je wat waard?

Zet de eerste stap en neem contact op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *